Coolblue stopt per direct marketing?

Pieter Gaat Op Zwart

Nee, het is geen vroege 1 april grap. Dit is helaas echt. Althans dit is wat we nu weten:
Sinds gisterenmiddag 15:00 uur is er onrust in affiliate landschap, want vanaf ongeveer dat tijdstip werken de meeste affiliate links van Coolblue niet meer. Iedereen die op een link klikt belandt op een 404 pagina. Je zal begrijpen dat dit niet echt bevorderend werkt voor de sales en daarna ook voor de affiliate sites.
Als eerste werd gedacht aan een tijdelijke fout in het systeem. Maar na een paar uur was het nog steeds niet opgelost. Voor nu lijken alle affilaite marketing kanalen van Coolblue dicht te gaan.

Update 10-04-2020:

Coolblue heeft een mail naar alle affliates gestuurd:

Beste affiliatepartner,

Goed nieuws: vandaag hervatten we ons affiliate-programma. Dat betekent dat alle affiliate-links weer werken en je ons dus weer kunt promoten. We willen je ontzettend bedanken voor je begrip en flexibiliteit in de afgelopen weken. We zijn zelf ook niet blij met de manier waarop we gecommuniceerd hebben. We hebben het geëvalueerd en hier heel veel van geleerd. Voortaan zullen we dit dan ook anders aanpakken.

Nogmaals bedankt voor je support en flexibiliteit.

Affiliates in het ongewisse

Iedereen die als affiliate bij Coolblue is aangemeld heeft nog geen reactie ontvangen wat de precieze reden is van deze ‘tijdelijke’ shutdown.
Ook bij het netwerk weet men niet wat er nu precies aan de hand is of wat de reden kan zijn. Vanmorgen kreeg ik zelfs de melding dat ik niet aangemeld zou zijn bij de campagne van Coolblue. Dit is top op heden nog steeds zo. Binnen het affilaite netwerk is op dit moment nog steeds onduidelijk wat nu de reden is en hoe lang dit gaat duren. Iedereen is informatie aan het inwinnen of  zoeken. Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws.
update 24-02-2020 17:30 – Inmiddels hebben alle affiliate partners een mail ontvangen dat de verkopen tijdelijk getempert moeten worden.

Meer dan alleen affiliates

Zoals het er nu uitziet zijn ook de meeste Google Ads advertenties gestopt van Coolblue. Na een paar keer Googelen op Coolblue komen er inderdaad geen advertenties naar boven. Ook hier kunnen we alleen maar gissen naar de reden.

Update 21-02-2020:

Voor nu lijkt het erop dat alleen ‘witgoed’ artikelen nog een advertentie krijgen. Heeft er iemand op een verkeerde knop gedrukt? Is het een besluit van bovenaf? Wie zal het zeggen.

Hoe nu verder?

Iedere affiliate is natuurlijk op zoek naar een manier op de 404 op te lossen. Het is geen gezicht als een klant op een 404 pagina landt.
Wat kun je doen? Je kunnen bijvoorbeeld naar bol.com (ja, dit is een affiliate link)  gaan of mediamarkt. Zijn dit de aangewezen affiliate partners?
Ik heb bij verschillende affiliate partijen geinformeerd, echter ook daar is er nog niets bekend over het hoe en wat.

Twitter

Ook op twitter zien we vreemde zaken voorbij komen:

Zou dit daar ook iets mee te maken hebben? Het allemaal heel vreemd. Of zien we nu allemaal beren op de weg?

Update 21-02-2020:

De verhoging van de prijzen lijkt los te staan van het probleem met de affiliates. Angelique van aesh zegt hieronder in de comments dat ze het volgende te horen heeft gekregen:

“Ik krijg net te horen dat de prijzen zijn verhoogd door een fout in de systemen. Voor sommige producten is dit extreem omhoog gegaan. Dit is dus niet de bedoeling en mijn collega’s werken momenteel aan een oplossing.”

Het affiliate account op twitter vertelt ons ook niet veel meer. Hier is op 15 september 2015 voor het laatst een tweet de wereld in gestuurd.

Wat denken jullie?

Er is nog niets officieels naar buiten gekomen van Coolblue, zover ik weet of gehoord hebt.
Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken of misschien al iets meer gehoord hebben. Laat het hieronder in de reacties weten en we houden je in dit artikel op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Update 21-02-2020:

Om 16:56 uur met Coolblue gebeld over de stand van zaken. Wel naar het algemeen nummer maar daar gingen ze het even uitzoeken en zou ik rond 18:00 uur terug gebeld worden. Tot op heden nog niet gebeurd.Update: Uit anonieme bron heb ik vernomen dat Coolblue binnen enkele dagen met een verklaring gaat komen.  

Update: Er is een bericht vanuit Coolblue verstuurd naar alle affiliate-partners:

We hebben afgelopen vrijdag besloten om onze verkopen te temperen. Dit doen we door zoveel mogelijk marketing uit te zetten en prijzen aan te passen.
Doordat productie in China op een heel laag pitje staat, verwachten we namelijk in de komende weken en maanden beschikbaarheidsproblemen bij onze leveranciers.
We zijn heel gecontroleerd onze hele grote schuren tot de nok toe aan het vullen.
We doen dit ter voorbereiding. Mocht dat niet meer nodig zijn, dan trappen we het gaspedaal weer volledig in.

Hopelijk zijn alle speculaties hiermee uit de wereld en is het een tijdelijke tempering. En kunnen we binnenkort weer de blauwe busjes volop zien rijden.


Op de hoogte blijven van webshops en affiliatemarketing? Schrijf je nu in voor dit soort nieuws :
[mc4wp_form id=”35562″]

23 Reacties

Reacties zijn gesloten.

 1. Klaas Koopman 1 jaar geleden

  Vreemd ook dat affiliates geen bericht hebben gekregen omtrent het stoppen of wellicht een tijdelijke fout bij Coolblue. Dit kost hen vele affiliates lijkt me. Bol.com gaat hier flink van profiteren denk ik, tijd om alle links om te zetten!

 2. Theo 1 jaar geleden

  Ik heb het hier ook gemerkt inderdaad, dit is wel balen zo zeg!

 3. Otto 1 jaar geleden

  Wij hebben hier inderdaad ook gemerkt dat de kliks op 404 uitkwamen. We hebben meteen een mail gestuurd

 4. Peter 1 jaar geleden

  Het zal wel een technische issue zijn. Het affiliate team van CB heeft er gisteren nog een nieuwsbrief uitgestuurd, en normaliter is CB wel netjes in haar communicatie naar partners. Dus ik ga het rustig afwachten.

  • Dylan 1 jaar geleden

   Nee dit is het helaas niet, ik heb mijn affiliate contact bij Coolblue gister telefonisch gesproken en ze stoppen voor nu alle marketing kanalen zoals ads en affiliate voor onbepaalde tijd.. Het was ook geen experiment vertelden ze.

   Helaas en erg teleurstellend hoe dat (niet) gecommuniceerd is naar de partners. Alles voor een glimlach is in dit geval niet juist…

 5. Pieter 1 jaar geleden

  Coolblue heeft op 20 februari 2020 de stekker uit het affiliatekanaal getrokken. Zonder enig bericht. Verwijder Coolblue van je website. Neem op via Partnerize wat je op kan nemen. Reken niet op de rest.

 6. Guido 1 jaar geleden

  De (6+ miljoen? ahrefs) affiliatelinks vanaf Fok.nl naar Coolblue doen het op dit moment wel nog (op de regel onder Index): https://forum.fok.nl/

 7. Cees 1 jaar geleden

  Links naae root werken wel, alle andere niet. Eigen deeplinks niet, links uit feeds niet. Ook geen communicatie. Erg raar allemaal. Alle links maar even omgezet. Beetje jammer dat er gisteren een nieuwsbrief naar 11k is verzonden en ik er vandaag pas achter kom. Bol is er blij mee 🙂

 8. Bas 1 jaar geleden

  Is geen technische issue, komen voorlopig niet terug.

 9. Angeline 1 jaar geleden

  Betreft de prijzen die zonder aanleiding verhoogd zijn krijg ik de volgende reactie: “Ik heb inderdaad gezien dat er meerdere producten omhoog zijn gegaan in prijs, maar dat is meestal niet iets waar ik van schrik omdat de prijzen dynamisch zijn. Dit gebeurt eigenlijk het hele jaar door. Dat het vandaag meer zijn dan normaal, dat is inderdaad mogelijk. Ik weet oprecht niet bij hoeveel het is doorgevoerd.
  Wat betreft het oplossen; ik ga er niet van uit dat dit een fout is. Het is eerder het resultaat van het gelijktijdig verhogen van de producten waar mijn collega’s dat nodig achtten.”

  Ik zie diverse berichten voorbij komen, oa over Apple producten die bij Apple zelf goedkoper en uit voorraad leverbaar zijn. Maar ook Bol en Mediamarkt tonen nog de oorspronkelijk lagere prijzen. Ik geloof niet in de reactie van de klantenservice, maar wanneer het niet om een probleem achter de schermen gaat, ben ik wel weer een inzicht rijker.

 10. Angeline 1 jaar geleden

  Update en goed nieuws: “Ik krijg net te horen dat de prijzen zijn verhoogd door een fout in de systemen. Voor sommige producten is dit extreem omhoog gegaan. Dit is dus niet de bedoeling en mijn collega’s werken momenteel aan een oplossing.”

  • Auteur
   Patrick 1 jaar geleden

   Kijk, dat is goed om te horen. Ik heb het even in de post erbij gezet!
   Zijn dus 2 aparte zaken.

 11. Gerardus 1 jaar geleden

  Voor zover ik weet gaat het om een issue van tijdelijke aard die toch wel langer gaat duren dan ‘kort’. Het is besloten door het management om dit zo te doen, het is absoluut geen technisch probleem of een probleem in de financieën.

  Het is inderdaad opvallend dat er niet is gecommuniceerd omdat Coolblue prat gaat om de goede communicatie, ik heb het idee dat het affiliate-team er zelf ook van baalt want die moeten de fall-out op zich nemen en waren volledig verrast, zo lijkt het: de affiliate-pagina van Coolblue is op 24 januari 2020 nog bijgewerkt: https://www.coolblue.nl/c/affiliate.html
  Waarom zou je dat doen als je er mee gaat stoppen?

  De Google Ads zijn ook gestopt, vallen onder dezelfde beslissing van het management.

  Ik denk dat zowel Bol,com als Amazon (wanneer?) er blij mee zullen zijn!

  Iemand goede contacten bij de investeerder (HAL)?

 12. Gerardus 1 jaar geleden

  Wat betreft die plotselinge prijsstijgingen:

  Over het algemeen is het zo dat prijzen stijgen als óf de vraag toeneemt, óf het aanbod afneemt.

  In dit geval betwijfel ik of de vraag is gestegen, immers: geen Google Ads-traffic meer, geen affiliate-traffic meer naar de site. Dus kom ik uit bij het aanbod dat daalde.

  Hoe kan het aanbod (de voorraad) van producten zomaar dalen op een manier dat het de prijzen sterk beïnvloedt?

  Als Coolblue volledige eigen voorraad aanhoudt dan kan er sprake zijn van bederf van de voorraad, maar aannemelijker is het dat de voorraad bij leveranciers niet meer als voorraad kan worden beschouwd. Het voorraad-systeem van Coolblue reageert hierop door de prijzen te laten stijgen.
  De vraag is wat ertoe heeft geleid dat leveranciersvoorraden niet meer als winkelvoorraad kan worden beschouwd. Betalingsproblemen?

  Dus samenvattend:

  Plotselinge drastische kostenbesparende maatregelen die door het management worden opgelegd, het ‘gewone’ personeel dat van niets wist en volledig verbaasd is, geen communicatie naar (waardevolle) partners, mogelijk een probleem met leveranciers.

  Wat zou het kunnen zijn… 😉

 13. Rick 1 jaar geleden

  Als het goed is binnenkort Amazon in NL. Paar dagen werken om alles van Coolblue naar hun om te zetten.

 14. Rob 1 jaar geleden

  Voorraad issues kan mogelijk corona issue zijn. Er kan hierdoor minder voorraad binnenkomen. Dus betaalde online marketing kraan dicht en verkoop dempen door prijzen omhoog te gooien?

  • Pim 1 jaar geleden

   Bingo

 15. Anoniem 1 jaar geleden

  Ze zijn ook nergens meer beschikbaar in de prijsvergelijkers zoals die van Tweakers en Hardware.info. Op Kieskeurig.nl alleen nog voor wasmachines.

  Als affiliate werd mij telefonisch verteld dat het een tijdelijke stop was van alle ‘betaalde online kanalen’, maar dat het terugkomt (wanneer konden ze me niet vertellen, niet over een paar dagen in ieder geval) en ze daarna weer verder willen gaan met affiliate marketing. Ik vraag me sterk af of dat echt zo is, of dat ze de opties open willen houden.

  Ik zet in ieder geval alles om naar de concurrenten. Als Coolblue niet door wil gaan als een compleet ander bedrijf dan dat het nu is, is dit in ieder geval een zeer domme move.

 16. Gerardus 1 jaar geleden

  Ik zet mijn geld op de uitleg van Rob, want dat past in het hele plaatje, inclusief wat ik ‘tussen de regels door’ begrepen heb van Coolblue.

  In eerste instantie dacht ik: waarom geven ze Corona niet gewoon als reden, daar heeft iedereen begrip voor. Maar toen bedacht ik me dat als ze dat zouden doen er binnen een uur een nieuwsbericht in de landelijke media is met de kop “Coolblue moet prijzen verhogen door Coronavirus” of iets dergelijks, en dat is bad for business. Dus het is logisch dat ze het zo vaag hebben gehouden.

 17. Affiliate 1 jaar geleden

  Het zou zomaar kunnen. Dan zijn de toekomstige bevoorradings-issues wel erger dan ik had gedacht. Had het fijn gevonden als ze dat hadden opgelost met hogere prijzen en minder uitgave aan Google Ads.
  Mijn site gebruikt veel tekstlinks, dus het was voor mij geen kwestie van 1 knop omzetten en klaar. Ik heb er gisteren, praktisch m’n hele zaterdag, 12 uur over gedaan om de Coolblue links overal te verwijderen, en deze te vervangen met affiliate links naar Bol, MediaMarkt, Wehkamp, Amazon, en anderen. Als dat prima loopt, weet ik niet of ik zin heb om ze weer overal tussen te zetten als ze weer opstarten. Zeker na zo’n actie als dit.

 18. Hans van Krieken 1 jaar geleden

  Beste Patrick,

  Zo werkt het dus niet! Bij het lezen van de titel dacht ik meteen aan Zalando in 2018. Yes denk je nu, dat is dus gelukt! Maar jij bent echt niet degene die ze als eerste op de hoogte gaan brengen zodra ze zouden stoppen met affilaite.

  “Coolblue stopt per direct marketing” is een erg ongepaste titel dus. Niets wijst erop dat Coolblue er mee stopt. Ik ben CEO van Stellia CMS en heb regelmatig persoonlijk contact met de jongens. Als ze zouden stoppen, dan was ik daarvan op de hoogte geweest. Wat je hier doet is onwenselijk en ook schadelijk voor Coolblue.

  Gewoon niet doet dit. Dat wil ik hiermee aangeven.

  Mvg, Hans van Krieken

 19. AffiMeepy 1 jaar geleden

  Mijn inschatting: het zou kunnen zijn dat Coolblue tijdelijk zo min mogelijk bezoekers aan zijn site wil hebben (en alles wat je communiceert, zorgt weer voor extra verkeer). Dan heeft het waarschijnlijk met hun software voor de prijsberekening te maken (die houdt rekening met vraag en aanbod). Mogelijk is het systeem op tilt of gehackt. Vergelijk de aandelen beurzen. Die handel wordt bij extreme situaties immers ook stil gezet.

 20. Guido 1 jaar geleden

  Of Pietertje bespaart zich nog even wat geld voordat Jeff deze week zijn Tikkie overmaakt. 😉

  Het blijft een rare sprong. Aandacht komt er sowieso wel voor zoiets. Prijzen verhogen is voldoende effectief om verkopen te dempen als je dat om wat voor reden dan ook wilt doen. Ligt er maar net aan hoeveel je ze verhoogt. Dat je dan niet adverteert snap ik, want dat converteert niet. Dat de affiliatekraan dan dicht moet, snap ik minder. Geen verkoop, geen commissie. En als de prijzen hoog genoeg liggen, verkoop je vanzelf niks meer. Zelfs met extra affiliate verkeer.

  Overigens doen de Coolblue affiliatelinks van Fok.nl naar Coolblue Home het sinds vandaag ook niet meer. Zelfde Partnerize 404 als deeplinks al genereerden.

©2021 WebwinkelCommunity

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?