Bijna helft van webwinkels stopt binnen twee jaar

Aantal nieuw opgerichte webshops stabiliseert

Van de in 2012 opgerichte webwinkels bestaat bijna de helft niet meer. Van de 7951 webshops gestart in 2012 is nog slechts 56 procent actief, blijkt uit cijfers van Creditsafe online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Eén op de vier webwinkels opgericht in 2013 heeft het vierde kwartaal van 2014 niet gehaald. Van de 10.088 geopende webshops in 2013 zijn er nu nog 7410 actief. De webwinkels gaan failliet of ze stoppen omdat de onderneming niet tot bloei wil komen. In 2014 zijn tot en met september 7669 webshops gestart en op dit moment is nog 93 procent actief.

Het aantal opgerichte webshops tot en met september 2014 is nagenoeg gelijk aan dezelfde periode in 2013. Dat is opvallend want in 2013 steeg het aantal nieuwe webshops nog met ruim 26 procent in vergelijking met 2012. Het lijkt er op dat de enorme stijging in het aantal nieuwe webwinkels niet doorzet. Ondernemers weten steeds beter dat het runnen van een webshop zeer tijdsintensief is. De concurrentie is groot en om succesvol te zijn is het noodzakelijk om te investeren in zowel marketing als logistiek.

Aspirant webwinkeliers zien de meeste kansen in webshops gespecialiseerd in kleding of huis- en tuinartikelen. Dit zijn tevens de segmenten waarin de meeste ondernemingen ermee ophouden. In de eerste drie kwartalen van 2014 zijn 3605 webshops gestopt. De verwachting is dat het totaal aantal webshops dat stopt in 2014 lager zal zijn dan in 2013. In de eerste drie kwartalen van dat jaar stopten 4392 webshops.

Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland legt uit:

De meeste webwinkeliers zijn uit eigen beweging gestopt, waarschijnlijk omdat de webshop niet goed van de grond is gekomen. Er zijn dan ook zeer weinig uitgesproken faillissementen. Dit betekent dat veel kleine zelfstandigen de concurrentiestrijd verliezen van de grote webshops die een uitgebreider assortiment en razendsnelle levertijden en terugstuur garanties bieden. Het zijn vooral de grote webshops die er van profiteren dat steeds meer mensen online kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *