Tot wel 80% meer conversie, met video op landing pages

Dat video gebruik snel groeit blijkt iedere dag; YouTube zelf beschrijft dat we afgelopen jaar weer 60% meer naar video’s hebben gekeken. Merkwaardig genoeg gaan veel andere onderzoeken over webwinkels in de Verenigde Staten en niet over webwinkels in Nederland. Terwijl er uit onderzoek van Eyeviewdigital blijkt dat landing pages tot wel 80% meer converteren als je video inzet!

Goed beschouwd is iedere webpagina een potentiële landingspagina. In dit artikel eerst een indruk waarom je video zou inzetten. Uiteraard enkele voorbeelden van anderen en tenslotte een goed voorbeeld van Nederlandse bodem.

Aanzetten tot actie

Waar het om gaat is dat iedere websitebeheerder iets van zijn bezoeker gedaan wil hebben. Hetzij inschrijven voor een nieuwsbrief, aanvraag informatie, contact opneemt of; in ecommerce, een bestelling plaatst.

Uit genoemd onderzoek blijkt dat video converteert. Enkele argumenten welke hiervoor gegeven worden door Unbounce:

    • Video zorgt ervoor dat bezoekers langer op de website verblijven. Hierdoor krijgt de bezoeker meer gevoel bij je bedrijf.
    • Wanneer iemand van de organisatie; jezelf of een medewerker, in beeld is geeft dit meer vertrouwen. Je website krijgt letterlijk een gezicht.
  • We zijn lui. Liever dat iemand je voorleest en verteld wat je moet doen dan zelf het uitvinden wat te doen.

Voor ieder artikel als webwinkelier een video maken is een hele opgaaf. Niet alleen qua tijd maar ook zeker in kosten. Het initiatief Clip2Go heeft als doel tot 90% goedkoper produceren dan traditioneel, met behoud van kwaliteit.

Wat kun je als webwinkelier hiermee

Om gevoel te krijgen bij het produceren van video kun je prima starten met bijvoorbeeld service video’s. Vragen die je vaak binnen krijg kun je in een video behandelen en laten zien. Nog een stap verder is het maken van video materiaal wat helemaal niet over één specifiek product gaat.

Een zeer goed voorbeeld hiervan is de DollarShaveClub;

Dat dit een behoorlijke investering is geweest kun je zien. Dit hoeft echter niet zoals in het volgende voorbeeld.  

In onderstaande video een voorbeeld van het bedrijf Mailboxapp; een video van ruim 1 minuut welke precies laat zien wat het product doet.
Één take opgenomen met een gemiddelde camera en klaar.

Overigens hebben ze wel een kolossale fout gemaakt; in de screenshot hieronder zie je dat je YouTube advertenties toestaan. Met als gevolg dat de concurrent een aantrekkelijke reclame over hun eigen video plaatst! Persoonlijk had ik de clip nog wat korter gemaakt; 0,58 seconden. Dit blijkt namelijk een psychologische grens te zijn of je een video even kijkt..

mailbox

Jij klikt voor mij

Je bezoeker verblijft langer op de website en heeft door de combinatie met meer vertrouwen in je bedrijf.  Combineer dit met het gegeven dat de kijker de clip heeft opgestart om iets te leren; beoordelen of te kopen en zorg dat je dan die latente behoefte invult. Dus niet gewoon maar op zwart uit gaan maar benoemen waar en hoe de oplossing is te vinden.
Het beste kan dit door zowel de klikmogelijkheid te benoemen als daadwerkelijk aan te bieden. Oftewel in je uitleg benoem je wat er gebeurt als de kijker klikt en je zorgt ervoor dat in de video een klikmogelijkheid daadwerkelijk verschijnt. Op die manier neem je een stukje angst weg; je vertelt wat er komt, en het wordt aantrekkelijker om daadwerkelijk te klikken.

tom-coronel-1

In dit voorbeeld van Tom Coronel zie je enkele sterke voorbeelden:

    • Vertrouwen. Naast dat Tom redelijk bekent is staat hij gewoon voor zijn product.
    • Call to action. zowel in de tekst als spraak komt naar voren dat je gewoon kunt gaan klikken.
  • Bestellink. Open deur maar de link gaat direct door naar de productpagina.

Na video komt optimalisatie

Video zorgt voor conversie. Maar het belangrijkste is wel dat je gaat testen en meten! Wat bij bedrijf A en product A goed werkt kan bij bedrijf B totaal anders uitpakken. Ander publiek; andere manier van aanspreken.
Ook de locatie van de video in de website kan zelfs relevant zijn, zelfde voor de lengte.


“Korter is namelijk niet altijd beter; wanneer een klant echt een keuze wil gaan maken; dan kijken ze zelfs een video van ruim 9 minuten uit” aldus Tom.

tom-coronel-2

Dit is een gastblog door Jan Roelofsen; Video-Commerce. Jan consulteert en adviseert bedrijven hoe video klant gericht toe te passen. Van scripting; oefening tot slim integreren in websites en webwinkels. Tevens is Jan initiatiefnemer in Clip2Go: de clipfabriek voor betaalbaar véél video content te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *